Gedeeld verleden, gedeelde verhalen: Repatriëring uit Indië

Donderdag 21 maart 2013 staat het Indisch Herinneringscentrum in het teken van de repatriëring uit Indië. Na de Tweede Wereldoorlog verruilden vele Indische Nederlanders en Molukkers noodgedwongen het tropische Nederlands-Indië voor het koude Nederland. Welke verhalen delen zij? Wat hebben zij meegemaakt? De auteurs Griselda Molemans (Opgevangen in andijvielucht), Sylvia Pessireron (De verzwegen soldaat) en Pauline Slot (Soerabaja) vertellen erover op 21 maart bij het Indisch Herinneringscentrum. Host is Wim Manuhutu.

Ontheemden
‘Repatrianten klinkt als thuiskomen, maar het woord bedekt een harde realiteit. De ‘repatrianten’ waren vluchtelingen en ontheemden’, zegt Pauline Slot. Zij vertelt op 21 maart het verhaal van een Nederlands gezin in de nadagen van Indië dat zij optekende in haar boek ‘Soerabaja’. 

Mythe
Griselda Molemans legt de laatste hand aan haar boek ‘Opgevangen in andijvielucht’ over de opvang van repatrianten uit Indië in de periode 1946 – 1968 in Nederland. Zij gaat tijdens de middag in op de overeenkomsten tussen de opvang van Indische en Molukse KNIL-gezinnen. Molemans: ‘De ‘geruisloze integratie’ van de grootste groep ontheemden ooit die in de Nederlandse samenleving haar weg moest vinden, is een mythe’. 
Zie foto: Verpleegstersstaf bij ingang Kamp Westerbork toen er Indische KNIL-gezinnen ondergebracht waren (1950).

Molukse militairen
Sylvia Pessireron schreef ‘De verzwegen soldaat’ over een sergeant in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger - ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, de Japanse bezetting en de Indonesische vrijheidsstrijd - en zijn dochter. Op 21 maart geeft zij inzicht in de feiten rond de komst van Molukse militairen naar Nederland.

Datum
Donderdag 21 maart 2013

Tijd
14.30 – 16.30 uur

Toegang
€ 5,00 (incl. consumptiebon en snack na afloop)

Locatie
Kumpulan, Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem Aanmelden: Mail uw naam en contactgegevens naar info@indischherinneringscentrum.nl o.v.v. reservering 21/3/2013

Initiatief van de vier herinneringscentra van WOII
De middag vindt plaats in het kader van het gezamenlijke initiatief 'Gedeeld verleden, gedeelde verhalen' van de vier herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog: Kamp Amersfoort, Kamp Vught, Kamp Westerbork en het Indisch Herinneringscentrum. De herinneringscentra geven ieder een eigen invulling aan deze dag. Vorig jaar organiseerden zij onder dezelfde naam een dag waarbij Molukkers opnieuw de reis konden maken die zij na aankomst met de boot uit Indië in 1951 ook maakten: van Rotterdam met de bus naar Kamp Amersfoort van waaruit zij naar diverse plaatsen in Nederland werden overgebracht. Kijk hier voor een impressie van de afsluiting van die dag bij het Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek in Arnhem.