Ontmoeting met een ooggetuige

Ontmoeting met een ooggetuige

Ooggetuigen in de klas

Basisonderwijs, voortgezet- en hoger onderwijs

Ooggetuigen van de oorlog laten met hun verhalen vaak een enorme indruk achter bij de leerlingen. Met een Indische gastspreker in de klas brengt u de geschiedenis echt tot leven.

Gastsprekers

Wanneer u een gastspreker met een Indische achtergrond in uw klas wilt ontvangen, kunt u contact zoeken met het Landelijk Steunpunt Gastsprekers W.O.II – Heden. Het steunpunt brengt u graag met hen in contact. Op de site www.steunpuntgastsprekers.nl vindt u hierover alle informatie. 

Voorbereiding
Ter voorbereiding op een gastles van een gastspreker kunt u de volgende informatie gratis downloaden of aanvragen via het contactformulier op de website van het Steunpunt:

 

Gastdocenten

De Werkgroep Zuidoost-Azië van Stichting Gastdocenten WOII biedt eveneens gastlessen aan, waarin ervaringsdeskundigen in de klas hun verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Indië en de nasleep daarvan vertellen. Voor meer informatie en het aanvragen van een gastles kunt u terecht op www.gastdocenten.com.

U kunt samen met de gastdocenten ook een Indië-dag organiseren op uw middelbare school. Tijdens de Indië-dag op het St. Odulphuslyceum in Tilburg stond voor 250 derdeklassers alles in het teken van WO2 in Nederlands-Indië, de nasleep en de gevolgen voor Indische Nederlanders. In een gevarieerd programma met een documentaire, workshops en gastsprekers wisselden historische en culturele onderwerpen elkaar af.

Wilt u ook een Indië-dag organiseren op uw school? Neem dan contact op met de secretaris van de Stichting Gastdocenten WOII, Werkgroep Zuidoost-Azië: Cobine Ramaekers via cramaekers@hetnet.nl. Zij adviseert u over en ondersteunt u met:

  • het verwerken van uw wensen in het programma
  • contacten met gastsprekers
  • tips voor lesvoorbereidingen
  • financiële adviezen
  • inpassing in het jaarprogramma geschiedenis

Praktische informatie
 

Voor wie: basisonderwijs, voortgezet- en hoger onderwijs
Reserveren en informeren: www.steunpuntgastsprekers.nl en/of www.gastdocenten.com