Indische Salon

Indische Salon

Indische Salon
“Inhoudelijke bijeenkomsten in Indische sfeer''


Indische Salons 

zijn bijeenkomsten gekoppeld aan een Indisch thema dat aansluit bij de kerntaken van het Indisch Herinneringscentrum (IHC) en het jaarthema van de Nationale Indiëherdenking. Indische Salons zijn er in diverse vormen: het kan een samenwerking zijn tussen het IHC en een (Indische) organisatie, of het IHC organiseert het zelfstandig. Ook zijn er Salons waarbij een (Indische) organisatie of individu de organiserende partij is en het IHC hoofdzakelijk ondersteunt. In samenspraak wordt afgestemd op welke manier we invulling geven aan de beoogde Indische Salon.  

Verhalen Over Leven

Portretten van onbegrensde kracht

Het thema van de Nationale Indiëherdenking 2017 is Verhalen Over Leven en gaat over de onbegrensde kracht van verhalen, over de mens achter de geschiedenis. Over hoe persoonlijke verhalen van zowel overlevenden als zij die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië het leven lieten, doorleven in de huidige en komende generaties. Verhalen van toen zijn ook nu van onschatbare waarde, ze ontroeren, bewegen, verbinden, inspireren en maken onze gedeelde geschiedenis persoonlijk en invoelbaar.

In 2017 is het 75 jaar geleden dat Japan Nederlands-Indië binnenviel. Het begin van een tijd vol angst, dreiging en onzekerheid. De Japanse bezetting betekende een keerpunt in de geschiedenis en het leven van vele mensen. Verhalen Over Leven zoomt in op de persoon achter de historische gebeurtenissen en geeft de geschiedenis een gezicht. Wie waren deze mensen? Waar droomden zij van? Wat gaf hen kracht en moed? Hoe wisten zij onder de meest erbarmelijke omstandigheden - zowel binnen als buiten het kamp - te overleven? En, welke rol spelen deze verhalen in het leven van mensen nu?

Verhalen Over Leven belicht het onsterfelijke karakter van verhalen. Het laat zien dat, ondanks de verwoestende impact van oorlog, de verhalen van mensen overleven.

Inhoudelijk programma

Een Indische Salon omvat een aantal kernelementen. Het onderwerp sluit aan bij het thema van de Nationale Indiëherdenking en heeft raakvlakken met de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de (aanloop naar de) Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, de daaropvolgende dekolonisatie en repatriëring.

De salon draait om inhoudelijke gesprekken met aanvullend muziek, kunst en theater. Het zijn verrassende bijeenkomsten in een informele setting. De salon is er voor iedereen die geïnteresseerd is: jong en oud, Indisch en niet-Indisch. Iedereen is van harte welkom. 

In onze agenda vindt u de data van de al geplande Indische Salons. In ons archief kunt u terugkijken welke Salons er zoal zijn geweest.

Een Indische Salon organiseren?

Wilt u samen met ons een Indische Salon organiseren of hebt u een idee over een thema of onderwerp? In de toolkit via deze link vindt u meer informatie over de voorwaarden voor het organiseren van een Indische Salon. Twijfelt u of uw beoogde Salon aansluit bij de kerndoelstelligen van het IHC of heeft u na het lezen van de toolkit nog vragen? Neem dan gerust contact op met Suzanne Rastovac of telefonisch via: 070 200 25 00.

Aanmeldformulier organiseren Indische Salon

Heeft u na het lezen van de toolkit geen vragen meer? Dan kunt u hier het aanmeldformulier invullen. We streven ernaar binnen twee weken contact op te nemen met u.

De Indische Salon is onderdeel van een gezamenlijk programma van het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.