NATIONALE INDIËHERDENKING 2018 I De Geest Overwint

Op 15 augustus 2018 is het dertig jaar geleden dat Koningin Beatrix het Indisch Monument in Den Haag onthulde waar jaarlijks de Nationale Indiëherdenking plaatsvindt. Dit jaar spreekt schrijver Geert Mak tijdens de herdenkingsplechtigheid bij het Indisch Monument. 

   

15 augustus 1945 is het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op deze dag herdenken we ieder jaar bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan. 

De Geest Overwint
Dit jaar is het thema van de Nationale Indiëherdenking ‘De Geest Overwint’. Het is een ode aan de veerkracht van een generatie die de mentale kracht had om op te staan tegen onvrijheid en geweld. Een ode aan dat wat ons tot de dag van vandaag verbindt – de overstijgende kracht van de menselijke geest.

 

Potret De Geest Overwint van Wesley Nuis en Oom Nuis. Op 15 augustus traden zij samen op tijdens het Middagprogramma
 

{"preview_thumbnail":"/sites/www.indischherinneringscentrum.nl/files/styles/video_embed_wysiwyg_prev…","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=uA0AF6uVD00","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

Dichter en schrijver Ellen Deckwitz over de doorwerking van oorlog. Deckwitz droeg op 15 augustus tijdens het Middagprogramma gedichten voor, geinspireerd op De Geest Overwint

Programma bij het Indisch Monument  met o.a. zie hier het programmaboekje

  • kransleggingen door minister­president, leden van de Koninkrijksregering, ambassadeurs en leden van de eerste generatie oorlogsgetroffenen.
  • De toespraak door Geert Mak
  • voordracht door Karlijn Jansen, leerlinge van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum
  • Muzikaal optreden van Wudstik en Wieteke van Dort
  • De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé langs het Indisch Monument.  

Oom Noes Ririhena en kleindochter Arnique. Op 15 augustus zal de heer Ririhena een krans leggen namens de militaire oorlogsslachtoffers.
 

Het cultureel middagprogramma in Crowne Plaza met o.a. poëzie van Ellen Deckwitz, theater van Joenoes Polnaija, dans van Asian Persuasion, muziek van Wudstik, Wesley Nuis en Oom Nuis en Wieteke van Dort. Tijdens de Kumpulan trad de all-roundband Orangelane op en genoot men van een lekker Indisch hapje en drankje.

Acteur Joenoes Polnaija over wat hij zijn zoontje Manué wil meegeven. Polnaija treedt op tijdens het Middagprogramma op 15 augustus.

 

 

 

Op bezoek bij de oudste Indische Vereniging van Nederland: de Vereniging van Gerepatrieerden en Vrienden. Het oudste lid is 96 en het jongste 30.

#IKHERDENK
Elk jaar nodigen we verschillende mensen van jong tot oud uit om te delen wie zij herdenken en waarom. Lees hun persoonlijke verhalen op indieherdenking.nl. Heb jij zelf een verhaal dat je graag zou willen delen? Deel op social media wie je herdenkt en waarom met de #ikherdenk #15augustus #degeestoverwint.

    

Carel-Vincent van de Graaff (31) 

"Zowel mijn familie van vaders zijde als die van mijn moeders zijde hebben het geweld van de oorlog en dekolonisatie moeten ondervinden. 

Op 15 augustus herdenk ik in het bijzonder mijn opa Carel Johannes Frederic van de Graaff en zijn jongere broer Willem Louis Henri van de Graaff. Mijn opa werd na de capitulatie van het KNIL als krijgsgevangenen via Tjimahi en Batavia verscheept naar Thailand. Onder erbarmelijke omstandigheden en dwang heeft hij moeten werken aan de bouw van de Birma-spoorlijn. Later heeft hij in het district Nagasaki, Japan in een kolenmijn moeten werken. 

Zijn jongere broertje Willem heeft de oorlog als buitenkamper meegemaakt. Hij werd meerdere malen tijdens de oorlog door de Kempetai opgepakt en gemarteld vanwege de verdenking van zijn vader die werd verdacht van spionage. Tijdens de dekolonisatie is hij door nationalisten gevangen genomen waarna hij via de Simpang Sociëteit werd ondergebracht in de Werfstraat gevangenis. Hij is bevrijd door de Britten.

Ik herdenk ook als leerkracht om zo een voorbeeld te geven aan het Nederlands onderwijs dat naar mijn mening amper stil staat bij de oorlog en dekolonisatie van Nederlands-Indië."

Meer verhalen lezen? Volg ons op Facebookpagina Nationale Indieherdenking en Instagram!

Afbeelding verwijderd.
 

 

De Herdenking wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de donateurs van de Stichting (ca. 1400) en de aangesloten en sympathiserende organisaties (ca. 60), subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en geldelijke ondersteuning van het Vfonds.