Kenniscentrum Repatriëring
Begin 2016 zal het Indisch Herinneringscentrum starten met de uitvoering van het project Kenniscentrum Repatriëring. Een interactieve website waarop de bezoeker kennis rond en over de naoorlogse repatriëring (1945-1967) van Indië/Indonesië naar Nederland visueel gaat ‘beleven’ en waar voor het eerst de repatriëringslijsten op één centrale plaats kunnen worden geraadpleegd.

Uiteraard zal hier een verdiepende historische laag aan worden toegevoegd met informatie over de Japanse periode, de Bersiap-periode, de koloniale oorlog en de start van het nieuwe leven in Nederland. De bezoeker kan zelf informatie toevoegen aan de site in de vorm van onder andere foto’s, verhalen en video’s.

repatriëringslijsten online
Aan dit project is een lange voorbereidingstijd vooraf gegaan. Hierin hebben we ons vooral bezig gehouden met het in kaart brengen van de vindplaatsen van de repatriëringslijsten, de (on)mogelijkheden om de repatriëringslijsten digitaal te kunnen ontsluiten en deze online te kunnen aanbieden. Een complex geheel omdat we te maken hebben met grote hoeveelheden gegevens die bovendien slechts gedeeltelijk openbaar zijn. Maar door ondersteuning en samenwerking met onze partners is het uiteindelijk toch gelukt om tot een goed werkbaar project te komen! Onze partners zijn Stichting Pelita, de Indische Genealogische Vereniging, het Rode Kruis, het Nationaal Archief, het NIOD, Maritiem Museum Rotterdam en de heren Henk Beekhuis en Herman van Oosten.

Het project zal in twee fasen worden uitgevoerd. In de eerste fase zal de interactieve website worden gerealiseerd met de ontsluiting van zo’n 700 lijsten. Bij de oplevering van de website zal een ‘Vele handen’ project gelanceerd worden. Hierin kunnen vrijwilligers meehelpen bij het digitaal ontsluiten van de repatriëringslijsten van de overige duizend lijsten.

Het zal een spannende onderneming worden waarin het Indisch Herinneringscentrum samen met de partners, de vrijwilligers en de bezoekers van de site een mooie bijdrage kan leveren aan de Indische herinnering voor de toekomst.